Terug naar top

Geen Dagen Zonder Vlees in 2018

In 2018 zal er geen campagne zijn van Dagen Zonder vlees. Dat melden de initiatiefnemers. Volgens woordvoerster en actrice Marieke Dilles hebben ze het gevoel dat ze vorig jaar de limiet hebben bereikt qua aantal deelnemers. Daarom wil de organisatie zich nu bezinnen. "We willen fris blijven en kiezen er daarom voor om volgend jaar onze campagne niet te herhalen. Wat de toekomst brengt zullen we nog zien", klinkt het. Daarmee sluit ze niet uit dat er in 2019 "iets nieuws" wordt gelanceerd.

Het oorspronkelijke doel van DZV, dat in 2011 begon als studenteninitiatief van Alexia Leysen, was mensen bewust te maken dat er een link is tussen de klimaatopwarming en het eten van vlees en vis. "We herhalen die boodschap al zes jaar, maar vorig jaar hadden we het gevoel dat we aan de limiet zaten van het aantal mensen dat we ermee kunnen bereiken", zegt Dilles. Er namen dit jaar volgens de organisatie meer dan 100.000 mensen deel. "Bovendien leggen de meeste mensen inmiddels wel de link tussen vlees en de klimaatproblematiek."

Financiële overwegingen speelden geen rol in de beslissing, zegt Dilles. "We hebben het niet gemakkelijk gehad, want kregen geen steun van de overheid. Vorig jaar zijn we er dankzij partners en sponsors toch in geslaagd om het werkbaar te houden." De actie werd onder meer gesponsord door de groenteverwerkende bedrijven Bonduelle en Greenyard.

Nieuwe plannen heeft de organisatie nog niet. "Het was te snel schakelen om nu al iets nieuws klaar te hebben", zegt Dilles. De vzw wordt niet ontbonden, maar het is niet duidelijk hoe het verder moet. Dilles hoopt wel dat mensen tijdens de vastenperiode nog aan de campagne zullen terugdenken. "We zouden het fijn vinden mocht het ingeburgerd geraakt zijn. Maar sowieso eten veel mensen tegenwoordig het hele jaar door minder vlees."

Bron: Belga/ VILT

 

Onze partners

© 2020 - Federatie van het Belgisch Vlees vzw |  Disclaimer