Terug naar top

Persbericht FEBEV - De vernieuwde voedingsdriehoek: waar is het evenwicht?

Brussel, 19 september 2017 – Over het belang van een evenwichtig en gezond voedingspatroon kan geen twijfel bestaan. Voeding is en blijft een bijzonder actueel thema, waar trends en hypes hoogtij vieren. Eten laat de mens nu eenmaal niet onberoerd.  Het Vlaams Instituut Gezond Leven doet met de publicatie van de nieuwe voedingsdriehoek een verwoede en nieuwe poging om een antwoord te geven op de vraag hoe de consument zijn eetpatroon het best invult. Een antwoord dat nieuwe vragen oproept.

Het mag niet verbazen dat voor onze ‘vleesfederatie’ het onderscheid tussen de dierlijke producten (in de lichtgroene categorie), en rood, onbewerkt vlees (in de oranje categorie) meteen in het oog springt. Dit onderscheid is overbodig. Als federatie stellen wij ons dan ook de vraag in welke mate deze keuze en het model een werkelijke reflectie zijn van het geheel aan wetenschappelijke inzichten die op vandaag bestaan.

De te simplistische en ongenuanceerde visuele weergave van de driehoek kunnen we niet onderschrijven. Het biedt de consument ook geen correct beeld van hoe hij zijn eetpatroon moet afstemmen. Alle afgeleide producten en verschillende soorten (van vis, gevogelte, kaas, enz.) lijken immers in dezelfde categorie als het basisproduct te zijn ondergebracht. Dezelfde nuance ontbreekt op vlak bewerkte (vlees)producten.    

Het is voor ons evident dat het ‘te veel’ consumeren van eender welk voedingsmiddel kan leiden tot een gezondheidsrisico.  Anderzijds kan het ‘nog minder’ consumeren van levensmiddelen ook een nefaste invloed hebben op het metabolisme van het individu, en dit op korte en/of lange termijn.  Wij laten evenwel de toetsing van de pertinentie van onze vaststellingen over aan de gezondheidswerkers en academici die de kennis en common sense in huis hebben om de plaats van vlees in een gezond en evenwichtig voedingspatroon te duiden.

Over FEBEV

De Federatie van het Belgisch Vlees is de nationale beroepsvereniging van slachthuizen en uitsnijderijen. De 130 leden van FEBEV vertegenwoordigen meer dan 90% van de Belgische omzet in de vleesindustrie. Meer info op www.febev.be. Bij vragen over dit persbericht, contacteer het secretariaat van FEBEV: 02.219.54.20 of info@febev.be.

 

In de kijker

Belgisch vlees, kwaliteit van in onze achtertuin tot in Azië

De Belgische vleessector maakt vlees van de beste kwaliteit en dat imago weerklinkt dan ook ver over...

Aangemaakt op 01-04-2021

PlattelandsTV - De vleesveesector

Het Belgisch Wit-Blauw is onze nationale trots, maar heeft het nog een economische toekomst? Dat bes...

Aangemaakt op 26-03-2021

UITNODIGING OPFRISCURUS AWO 2021

In bijlage kan je de uitnodiging voor de opfriscursus Animal Welfare Officer terugvinden

Aangemaakt op 20-01-2021

FEBEV: Extra controles in slachthuizen zijn ‘window dressing’

Een lacune in de wetgeving zorgt ervoor dat de slachthuissector zeer kwetsbaar blijft voor inbreuken...

Aangemaakt op 14-10-2020

“ER IS NIKS MIS MET HET CONSUMEREN VAN VLEES”

Uit de nieuwe cijfers van FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, bleek afgelopen zomer d...

Aangemaakt op 25-09-2020

Onze partners

© 2021 - Federatie van het Belgisch Vlees vzw |  Disclaimer