Persbericht FEBEV - Ook vleessector lijdt onder framing en fake news Gepost op: 23 februari 2017
Brussel, 23 februari 2017 - Op 1 maart gaat de jaarlijkse “bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes (lees: vleesconsumptie) op het milieu” van start. In Vlaanderen wordt Dagen Zonder Vlees sinds 2011 georganiseerd, in Wallonië gaat het om de allereerste editie.
Al dan niet toevallig, verschenen in de aanloop naar deze campagne enkele antivleesberichten in de pers. Een sereen, genuanceerd debat over vleesconsumptie wordt steeds moeilijker omdat sensationele titels de bovenhand krijgen: “Red het klimaat, eet geen biefstuk” (DS, 22/02), “Vleesimport brengt gevaarlijke bacteriën binnen” (DS, 23/02), en ook “Dagen Zonder Vlees”.
Om de impact van vleesproductie/vleesconsumptie op het milieu te duiden wordt daarenboven gegoocheld met foutieve cijfers over ecologische voetafdruk, waterverbruik en CO²-uitstoot. Zo worden bijvoorbeeld regenwater en landbouwgronden die fungeren als koolstofputten niet in rekening gebracht. De werkelijke milieu-impact van de vleesproductie ligt als gevolg hiervan een pak lager dan gepresenteerd wordt. Nergens ter wereld wordt immers zo efficiënt vlees geproduceerd als in België.
Uiteraard staat een afwisselend en gezond voedingspatroon voor niemand ter discussie. Lokaal geproduceerd vlees heeft hierin echter ook zijn plaats. Bovendien is dit beter voor het milieu en voor onze lokale landbouw. Een boodschap die gelukkig ook vervat zit in de campagne “Dagen Zonder Vlees”, maar door de campagnenaam overschaduwd wordt.
Slogans en het verspreiden van foutieve informatie brengen de Belgische vleessector echter nodeloos in diskrediet en voeden onterecht de negatieve perceptie ervan. Of hoe framing en fake news nooit veraf zijn wanneer het over vleesconsumptie gaat.
Over FEBEV
De Federatie van het Belgisch Vlees en telt 130 leden, slachthuizen en uitsnijderijen uit de drie gewesten. De leden van FEBEV vertegenwoordigen meer dan 90% van de Belgische omzet in de vleesindustrie. Meer info op www.febev.be. Bij vragen over dit persbericht, contacteer de gedelegeerd bestuurder van FEBEV, de heer Michael Gore: michael.gore@febev.be of 0476.525.181.
Over Febev
In de kijker
Belgische varkensketen lanceert nationaal dierenwelzijnslabel
Binnenkort kan je in de Belgische supermarkten een stuk varkensvlees kopen dat aan verregaande diere...
Aangemaakt op 06-10-2021
PARTNER IN DE KIJKER @ FEBEV
KTBA kent 25 jaar geleden haar oorsprong in Nederland en is nu 10 jaar actief op de Belgische markt....
Aangemaakt op 11-08-2021
Update van Belpork - BePork & modaliteiten voor toelevering Meesterlyck
De vleesgrondstof voor de productie van Meesterlyck ham dient vanaf 01/08/2021 integraal afkomstig d...
Aangemaakt op 30-07-2021
Belgisch vlees, kwaliteit van in onze achtertuin tot in Aziƫ
De Belgische vleessector maakt vlees van de beste kwaliteit en dat imago weerklinkt dan ook ver over...
Aangemaakt op 01-04-2021
PlattelandsTV - De vleesveesector
Het Belgisch Wit-Blauw is onze nationale trots, maar heeft het nog een economische toekomst? Dat bes...
Aangemaakt op 26-03-2021