Ook Belgische varkenssector dupe van Duitse varkenspest Gepost op: 16 september 2020
13.09.2020 Ook Belgische varkenssector dupe van Duitse varkenspest
Het opduiken van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland betekent zeer slecht nieuws voor de Belgische varkenshouders en de vleessector. De al lage varkensprijzen dreigen nog meer onder druk te komen, waarschuwt de sector. In Duitsland is deze week voor het eerst de Afrikaanse varkenspest opgedoken. Aan de grens met Polen werd een dood everzwijn aangetroffen, dat besmet blijkt. Intussen hebben een aantal Aziatische landen hun deuren al gesloten voor Duits varkensvlees.
Het opduiken van het virus in Duitsland betekent meteen "zeer slecht nieuws" voor de Belgische varkenssector, vreest Febev, federatie van het Belgisch Vlees. Duitsland, de grootste producent van varkensvlees in Europa, mag immers niet meer uitvoeren naar een aantal landen. Zuid-Korea legde meteen al een exportverbod op en intussen heeft ook China de landsgrenzen gesloten voor Duits varkensvlees.
China heeft laten weten dat alle leveringen van varkensvlees of everzwijn voortaan worden vernietigd of teruggestuurd. Leveringen die verscheept werden voor de bekendmaking van het verbod, zullen nauwgezet geïnspecteerd worden voordat ze China binnen mogen. Het verbod is een zware klap voor de Duitse varkenskwekers, die hun grootste afzetmarkt buiten de Europese Unie verliezen. Maar niet alleen voor de Duitsers dreigt dit exportverbod een zware financiële impact te hebben.
Er wordt verwacht dat de Duitse vleesbedrijven als gevolg van de boycot hun eigen en de Europese markt overspoelen met varkensvlees. Terwijl Duitsland net voor België een belangrijke exportmarkt is: meer dan een derde van het Belgisch varkensvlees gaat richting de Duitse markt. Gevolg: de Europese markt dreigt overspoeld te raken met varkensvlees, "waardoor er druk op de prijzen zal komen, en de marges zullen dalen", vreest Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van Febev.
Die prijsdaling lijkt intussen al een feit. De Duitse varkensprijs voor de lopende week werd vrijdag al met terugwerkende kracht met 0,20 euro verlaagd tot 1,27 euro per kilo.En ook de biggenprijs in Duitsland is gezakt met 12 euro tot 27 euro. Dit is een historisch laag prijsniveau. Er wordt verwacht dat deze prijsdaling zich ook zal laten voelen in ons land.
De Belgische varkensvleessector hoopt daarom dat het binnenkort weer varkensvlees naar een hele reeks andere landen - zoals China en Zuid-Korea - zal mogen uitvoeren. Vandaag mag dat niet, nadat in ons land in 2018 Afrikaanse varkenspest opdook. De sector hoopt in oktober bij de Internationale Organisatie voor Diergezondheid (OIE) de procedure te kunnen opstarten om ons land virusvrij te verklaren, en op die manier de export naar die landen weer te kunnen oppikken.
Bron: Belga/Boerenbusiness/VILT
Over Febev
In de kijker
OPLEIDING : AWO-training by the University of Bristol
Aangemaakt op 18-01-2023
Belgische varkensketen lanceert nationaal dierenwelzijnslabel
Binnenkort kan je in de Belgische supermarkten een stuk varkensvlees kopen dat aan verregaande diere...
Aangemaakt op 06-10-2021
PARTNER IN DE KIJKER @ FEBEV
KTBA kent 25 jaar geleden haar oorsprong in Nederland en is nu 10 jaar actief op de Belgische markt....
Aangemaakt op 11-08-2021
Update van Belpork - BePork & modaliteiten voor toelevering Meesterlyck
De vleesgrondstof voor de productie van Meesterlyck ham dient vanaf 01/08/2021 integraal afkomstig d...
Aangemaakt op 30-07-2021
Belgisch vlees, kwaliteit van in onze achtertuin tot in Aziƫ
De Belgische vleessector maakt vlees van de beste kwaliteit en dat imago weerklinkt dan ook ver over...
Aangemaakt op 01-04-2021