Terug naar top

Ook Belgische varkenssector dupe van Duitse varkenspest

 

13.09.2020 Ook Belgische varkenssector dupe van Duitse varkenspest

 

Het opduiken van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland betekent zeer slecht nieuws voor de Belgische varkenshouders en de vleessector. De al lage varkensprijzen dreigen nog meer onder druk te komen, waarschuwt de sector. In Duitsland is deze week voor het eerst de Afrikaanse varkenspest opgedoken. Aan de grens met Polen werd een dood everzwijn aangetroffen, dat besmet blijkt. Intussen hebben een aantal Aziatische landen hun deuren al gesloten voor Duits varkensvlees.

Het opduiken van het virus in Duitsland betekent meteen "zeer slecht nieuws" voor de Belgische varkenssector, vreest Febev, federatie van het Belgisch Vlees. Duitsland, de grootste producent van varkensvlees in Europa, mag immers niet meer uitvoeren naar een aantal landen. Zuid-Korea legde meteen al een exportverbod op en intussen heeft ook China de landsgrenzen gesloten voor Duits varkensvlees.

China heeft laten weten dat alle leveringen van varkensvlees of everzwijn voortaan worden vernietigd of teruggestuurd. Leveringen die verscheept werden voor de bekendmaking van het verbod, zullen nauwgezet geïnspecteerd worden voordat ze China binnen mogen. Het verbod is een zware klap voor de Duitse varkenskwekers, die hun grootste afzetmarkt buiten de Europese Unie verliezen. Maar niet alleen voor de Duitsers dreigt dit exportverbod een zware financiële impact te hebben.

Er wordt verwacht dat de Duitse vleesbedrijven als gevolg van de boycot hun eigen en de Europese markt overspoelen met varkensvlees. Terwijl Duitsland net voor België een belangrijke exportmarkt is: meer dan een derde van het Belgisch varkensvlees gaat richting de Duitse markt. Gevolg: de Europese markt dreigt overspoeld te raken met varkensvlees, "waardoor er druk op de prijzen zal komen, en de marges zullen dalen", vreest Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van Febev.

Die prijsdaling lijkt intussen al een feit. De Duitse varkensprijs voor de lopende week werd vrijdag al met terugwerkende kracht met 0,20 euro verlaagd tot 1,27 euro per kilo.En ook de biggenprijs in Duitsland is gezakt met 12 euro tot 27 euro. Dit is een historisch laag prijsniveau. Er wordt verwacht dat deze prijsdaling zich ook zal laten voelen in ons land.

De Belgische varkensvleessector hoopt daarom dat het binnenkort weer varkensvlees naar een hele reeks andere landen - zoals China en Zuid-Korea - zal mogen uitvoeren. Vandaag mag dat niet, nadat in ons land in 2018 Afrikaanse varkenspest opdook. De sector hoopt in oktober bij de Internationale Organisatie voor Diergezondheid (OIE) de procedure te kunnen opstarten om ons land virusvrij te verklaren, en op die manier de export naar die landen weer te kunnen oppikken.

Bron: Belga/Boerenbusiness/VILT

In de kijker

Belgisch vlees, kwaliteit van in onze achtertuin tot in Azië

De Belgische vleessector maakt vlees van de beste kwaliteit en dat imago weerklinkt dan ook ver over...

Aangemaakt op 01-04-2021

PlattelandsTV - De vleesveesector

Het Belgisch Wit-Blauw is onze nationale trots, maar heeft het nog een economische toekomst? Dat bes...

Aangemaakt op 26-03-2021

UITNODIGING OPFRISCURUS AWO 2021

In bijlage kan je de uitnodiging voor de opfriscursus Animal Welfare Officer terugvinden

Aangemaakt op 20-01-2021

FEBEV: Extra controles in slachthuizen zijn ‘window dressing’

Een lacune in de wetgeving zorgt ervoor dat de slachthuissector zeer kwetsbaar blijft voor inbreuken...

Aangemaakt op 14-10-2020

“ER IS NIKS MIS MET HET CONSUMEREN VAN VLEES”

Uit de nieuwe cijfers van FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, bleek afgelopen zomer d...

Aangemaakt op 25-09-2020

Onze partners

© 2021 - Federatie van het Belgisch Vlees vzw |  Disclaimer