Ook Belgische varkenssector dupe van Duitse varkenspest Posté le: 16 september 2020
13.09.2020 Ook Belgische varkenssector dupe van Duitse varkenspest
Het opduiken van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland betekent zeer slecht nieuws voor de Belgische varkenshouders en de vleessector. De al lage varkensprijzen dreigen nog meer onder druk te komen, waarschuwt de sector. In Duitsland is deze week voor het eerst de Afrikaanse varkenspest opgedoken. Aan de grens met Polen werd een dood everzwijn aangetroffen, dat besmet blijkt. Intussen hebben een aantal Aziatische landen hun deuren al gesloten voor Duits varkensvlees.
Het opduiken van het virus in Duitsland betekent meteen "zeer slecht nieuws" voor de Belgische varkenssector, vreest Febev, federatie van het Belgisch Vlees. Duitsland, de grootste producent van varkensvlees in Europa, mag immers niet meer uitvoeren naar een aantal landen. Zuid-Korea legde meteen al een exportverbod op en intussen heeft ook China de landsgrenzen gesloten voor Duits varkensvlees.
China heeft laten weten dat alle leveringen van varkensvlees of everzwijn voortaan worden vernietigd of teruggestuurd. Leveringen die verscheept werden voor de bekendmaking van het verbod, zullen nauwgezet geïnspecteerd worden voordat ze China binnen mogen. Het verbod is een zware klap voor de Duitse varkenskwekers, die hun grootste afzetmarkt buiten de Europese Unie verliezen. Maar niet alleen voor de Duitsers dreigt dit exportverbod een zware financiële impact te hebben.
Er wordt verwacht dat de Duitse vleesbedrijven als gevolg van de boycot hun eigen en de Europese markt overspoelen met varkensvlees. Terwijl Duitsland net voor België een belangrijke exportmarkt is: meer dan een derde van het Belgisch varkensvlees gaat richting de Duitse markt. Gevolg: de Europese markt dreigt overspoeld te raken met varkensvlees, "waardoor er druk op de prijzen zal komen, en de marges zullen dalen", vreest Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van Febev.
Die prijsdaling lijkt intussen al een feit. De Duitse varkensprijs voor de lopende week werd vrijdag al met terugwerkende kracht met 0,20 euro verlaagd tot 1,27 euro per kilo.En ook de biggenprijs in Duitsland is gezakt met 12 euro tot 27 euro. Dit is een historisch laag prijsniveau. Er wordt verwacht dat deze prijsdaling zich ook zal laten voelen in ons land.
De Belgische varkensvleessector hoopt daarom dat het binnenkort weer varkensvlees naar een hele reeks andere landen - zoals China en Zuid-Korea - zal mogen uitvoeren. Vandaag mag dat niet, nadat in ons land in 2018 Afrikaanse varkenspest opdook. De sector hoopt in oktober bij de Internationale Organisatie voor Diergezondheid (OIE) de procedure te kunnen opstarten om ons land virusvrij te verklaren, en op die manier de export naar die landen weer te kunnen oppikken.
Source: Belga/Boerenbusiness/VILT
La Febev
Spotlight
Meilleurs vœux pour 2025 !
Créé le 24-12-2024
UECBV celebrates the election of the new President at its AGL in Warsaw
Mr. Roland Ackermann is the new president for European livestock and meat. UECBV also chose it‘s Ste...
Créé le 06-11-2024
Programme de séminaire Cebedeau pour le salon Aquarama Trade Fair
Comme à l’accoutumée, Cebedeau, le Centre de recherche et d'expertise pour l’eau en région wallonne,...
Créé le 14-08-2024
Forts ensemble en 2024!
Créé le 23-12-2023
PlattelandsTV - De vleesveesector
Le Blanc-bleu belge est notre fierté nationale, mais a-t-il encore un avenir économique ? C'est ce d...
Créé le 26-03-2021